GPU-ul RDNA 4 anulat de catre AMD ar fi putut dubla performanța 7900 XTX

GPU-ul RDNA 4 anulat de catre AMD ar fi putut dubla performanța 7900 XTX

Mult timp s-a bănuit că seria Radeon RX 8000 – următoarea generație de plăci grafice AMD – se va concentra exclusiv pe produse mid-range accesibile. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost întotdeauna planul. Codul recent dezvăluit sugerează că AMD a anulat un model de vârf RDNA 4 care ar fi putut concura direct cu ofertele high-end viitoare de la Intel și Nvidia.

Codul descoperit recent pe forumurile Anandtech indică faptul că AMD lucra la un GPU RDNA 4 la un moment dat, dublând majoritatea specificațiilor sistemului RX 7900 XTX. Echipa Red nu a confirmat nimic în legătură cu plăcile grafice viitoare, dar zvonurile sugerează că compania a anulat noul vârf de gamă pentru a se concentra pe GPU-uri mainstream.

Utilizatorul Kepler_L2 a postat un cod care sugerează că cipul denumit „N4C”, probabil să devină Radeon RX 8900 XTX, ar fi avut nouă motoare de shader, în comparație cu cele șase găsite în actualul vârf de gamă al AMD, 7900 XTX. Mai mult, placa RDNA 4 de top ar fi putut cel puțin dubla numărul de cipuri al 7900 XTX, de la șapte la între 13 și 20. Un alt utilizator a susținut că numărul de unități de calcul ar fi crescut de la 96 la 200.

Având în vedere specificațiile, placa ar fi putut depăși actualul rege al graficii PC, Nvidia GeForce RTX 4090. Vorbind despre asta, se așteaptă ca Team Green să dezvăluie un succesor până la sfârșitul acestui an cu o creștere a performanței de aproximativ 70%. În plus, Intel intenționează să lanseze primul său GPU de clasă enthusiast ca parte a liniei sale de produse Battlemage anul acesta.

Se pare că AMD a amânat planurile sale de vârf RDNA 4 pentru a conserva siliciul limitat pentru cipurile AI tot mai profitabile, astfel că o luptă între trei jucători pentru plăcile grafice de vârf trebuie să aștepte generațiile viitoare.

Zvonurile anterioare despre AMD, care ar trebui luate cu un strop de sare, sugerează că seria Radeon RX 8000 va debuta anul acesta cu două produse mid-range bazate pe GPU-urile Navi 48 și Navi 44. Navi 48 ar putea egaliza aproximativ performanța unui RX 7900 XT sau RTX 4080, dar pentru sute de dolari mai puțin. Între timp, Navi 44, de rang inferior, este proiectat să se potrivească cu RTX 4060 Ti pentru mai puțin de 300 de dolari și posibil chiar mai puțin de 199 de dolari.

Cu toate acestea, plăcile RDNA 4 ar putea face compromisuri în anumite domenii. Acestea ar putea îmbunătăți doar ușor performanța de ray tracing a RDNA 3 – un domeniu în care AMD deja stă în urma Nvidia – și Kepler a raportat anterior că VRAM-ul pentru ambele GPU-uri va rămâne GDDR6 și va ajunge doar la 18Gbps. Produsele viitoare de la Nvidia probabil se vor actualiza la GDDR7 mai rapid.

Se așteaptă ca AMD să se întoarcă pe frontul de vârf cu RDNA 5 anul viitor, care va marca o tranziție către GPU-uri complet bazate pe chiplet-uri.