Apple a recrutat trei duzini de experti de la Google pentru a deschide un laborator secret de inteligenta artificiala in Zurich

Apple a recrutat trei duzini de experti de la Google pentru a deschide un laborator secret de inteligenta artificiala in Zurich

Se pare că Apple a recrutat numeroși experți în domeniul inteligenței artificiale din baza de resurse umane a Google și a deschis un laborator secret de inteligență artificială în Europa. Facilitatea de cercetare și dezvoltare își propune să producă noi produse alimentate de IA și modele de învățare automată.

Financial Times a analizat sute de anunțuri de locuri de muncă, profiluri LinkedIn și numeroase studii din ultimii ani și a constatat că Apple a recrutat cel puțin 36 de experți în IA de la Google, începând cu John Giannandrea în 2018, care acum conduce divizia de IA a Apple în calitate de vicepreședinte senior al Strategiei de Învățare Automată și IA.

Potrivit profesorului Luc Van Gool de la ETH Zurich, Apple a deschis un nou laborator de cercetare și dezvoltare în Zurich numit „Vision Lab”. Facilitatea angajează experți din două achiziții locale – FaceShift și Fashwell. Apple a achiziționat compania de captură de mișcare FaceShift în 2015 și a cumpărat Fashwell în 2019. Fashwell este specializată în căutarea vizuală alimentată de IA.

Echipele de la Vision Lab au produs deja numeroase lucrări de cercetare care implică IA generativă, concentrându-se puternic pe modelele care folosesc intrări de text și imagini pentru a produce rezultate precise la interogări. De exemplu, un utilizator ar putea întreba: „Unde pot cumpăra această geacă?” și să încarce sau să îndrepte camera către vestimentație, iar modelul va lista mai multe magazine care comercializează produsul.

Apple a fost atât de discretă în ceea ce privește cercetarea sa continuă în domeniul IA încât mulți cred că a ajuns târziu în joc, deoarece marii jucători precum Microsoft, Google, Amazon și alții au lansat deja produse alimentate de IA. În realitate, compania a lucrat în secret la tehnologia de vârf a IA timp de mai mulți ani, iar recrutarea sa în acest domeniu a fost extrem de secretă.

Apple are două birouri de recrutare în Zurich. Financial Times observă că una dintre locații este atât de sub radar încât afacerile din jur nu erau deloc conștiente că este un birou Apple. Când FT a contactat Cupertino pentru confirmarea oficială a bazei de operațiuni, compania a refuzat să comenteze.

Apple a fost întotdeauna reticentă în ceea ce privește produsele viitoare – IA nu face excepție. Cu toate acestea, scurgerile și zvonurile recente indică faptul că puternica companie din Cupertino este pe cale să dezvăluie produse „GenAI” competitive.

În ianuarie, înregistrările de recrutare și cercetările confirmate indicau faptul că Apple ar putea lansa cel puțin un model AI în 2024 care va folosi NP-uri (unități de procesare neurală) ale M3-ului și A17 Pro pentru a gestiona interogările AI pe dispozitiv în loc de în cloud. În luna următoare, Tim Cook a confirmat că compania va lansa ceva legat de GenAI în 2024 care ar „deschide terenuri noi”, dar a fost vag în ceea ce privește conținutul. Apoi, în martie, Mark Gurman a descoperit că Apple era în discuții cu Google pentru a lansa Gemini AI pe iPhone-uri. Este puțin probabil ca acesta să fie „terenul nou” despre care vorbea Cook, dar arată că Apple se pregătește să anunțe ceva important în domeniul IA în acest an.