GPT-4 vs. GPT-3.5: cat de mare este diferenta?

GPT-4 vs. GPT-3.5: cat de mare este diferenta?

The ChatGPT chatbot este o unealtă AI inovatoare dezvoltată de OpenAI. În prezent, există două versiuni principale ale software-ului: GPT-4 și GPT-3.5. Cu fața la față în mai multe privințe, există câteva diferențe cheie între ambele versiuni care ar putea fi decisive pentru anumiți utilizatori. Dar care sunt exact aceste diferențe? Suntem aici să vă ajutăm să aflați.

Ce sunt GPT-3.5 și GPT-4? Atât GPT-3.5, cât și GPT-4 sunt modele de limbaj natural folosite de ChatGPT de la OpenAI și de alte chatboturi de inteligență artificială pentru a crea interacțiuni asemănătoare cu o persoană reală. Ambele pot răspunde la prompt-uri precum întrebări sau cereri și pot oferi răspunsuri foarte similare cu ale unei persoane reale. Ambele sunt capabile să treacă de examene care ar pune în dificultate majoritatea oamenilor, inclusiv examene juridice complicate, și pot scrie în stilul oricărui scriitor cu lucrări disponibile public.

Cu toate acestea, GPT-4 este modelul mai nou dintre cele două, așa că vine cu o serie de îmbunătățiri și actualizări pe care OpenAI consideră că merită să le blocheze în spatele unui zid de plată – cel puțin pentru moment.

Cum poți folosi GPT 3.5 și GPT-4? GPT-3.5 este disponibil complet ca parte a ChatGPT, pe site-ul OpenAI. Va trebui să ai un cont pentru a te conecta, dar este complet gratuit, și vei avea posibilitatea să discuți cu ChatGPT cât dorești, presupunând că serverele nu sunt prea ocupate. De asemenea, poți găsi GPT 3.5 folosit de o gamă de alte chatboturi care sunt larg disponibile pe diferite site-uri și servicii.

GPT-4, pe de altă parte, este puțin mai greu de găsit. Poți folosi GPT-4 prin intermediul site-ului OpenAI ca parte a abonamentului său ChatGPT Plus. Costă 20 de dolari pe lună, dar vei avea acces prioritar la ChatGPT, astfel încât nu va fi niciodată prea ocupat pentru a discuta. Există câteva modalități de a folosi GPT-4 gratuit, dar acele surse tind să aibă un număr limitat de întrebări sau nu folosesc întotdeauna GPT-4 din cauza disponibilității limitate.

Care este diferența dintre GPT 3.5 și GPT-4? GPT 3.5 a fost instruit pe baza datelor care, în cele din urmă, i-au conferit capacitatea de a lua în considerare 175 de miliarde de parametri, în funcție de promptul primit. Acest lucru i-a conferit unele abilități lingvistice impresionante și l-a ajutat să răspundă la întrebări într-un mod foarte asemănător cu cel al unei persoane reale. Cu toate acestea, GPT-4 este bazat pe mult mai multe date de antrenament și poate lua în considerare în final peste 1 trilion de parametri în momentul răspunsurilor sale. De asemenea, GPT-4 a fost instruit cu feedback uman și AI pentru încă șase luni după cel al lui GPT-3.5, astfel încât a primit mult mai multe corecții și sugestii privind îmbunătățirea sa.

GPT 4 este, de asemenea, instruit pe baza unor date mai recente. În timp ce GPT 3.5 a fost limitat la informații anterioare lunii iunie 2021, GPT-4 a fost instruit pe date până în septembrie 2021, cu unele informații selectate de după acea dată, ceea ce îl face un pic mai actualizat în răspunsurile sale.

Toate acestea îi conferă lui GPT-4 o capacitate mult mai mare de a crea răspunsuri subtile, care sunt atât mai precise, cât și mai puțin predispuse la ceea ce OpenAI descrie ca „halucinații”. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să inventeze informații la fel de des și va declara că nu știe răspunsul la ceva mai repede.

GPT-4 incorporează, de asemenea, numeroase măsuri de siguranță noi pe care OpenAI le-a implementat pentru a-l face mai puțin predispus la livrarea de răspunsuri care ar putea fi considerate dăunătoare sau ilegale. OpenAI afirmă că GPT-4 este „82% mai puțin probabil să răspundă la solicitări pentru conținut interzis”. Încă mai există modalități de a evita restricțiile ChatGPT, dar este mult mai eficient în a le evita.

OpenAI a făcut, de asemenea, pași importanți pentru a îmbunătăți sinteza informațională cu GPT-4. Acest lucru îl face mai capabil să înțeleagă prompturi cu mai mulți factori de luat în considerare. Poți să-l întrebi să abordeze un subiect din mai multe unghiuri sau să ia în considerare mai multe surse de informații în elaborarea răspunsului său. Acest lucru se poate vedea și în eforturile creative ale lui GPT-4, unde solicitarea sa de a genera o poveste originală îl va determina să creeze ceva mult mai credibil și mai coerent. GPT-3.5 are tendința de a pierde firul ideilor pe parcurs sau de a face sugestii absurde pentru personaje care ar fi imposibile fizic sau canonice.

Fereastra de context îmbunătățită a lui GPT-4 este și ea o caracteristică majoră remarcabilă. Acum poate reține mai multe informații din conversațiile tale, permițându-i să îmbunătățească și mai mult răspunsurile pe baza conversației tale. Acest lucru înseamnă aproximativ 25.000 de cuvinte de context pentru GPT-4, în timp ce GPT-3.5 este limitat la doar 3.000 de cuvinte.

Această înțelegere suplimentară și fereastra de context mai mare înseamnă că GPT-4 nu este la fel de rapid în răspunsurile sale. GPT-3.5 va răspunde în întregime în câteva secunde, în timp ce GPT-4 va lua un minut sau mai mult pentru a scrie răspunsuri mai mari.

Programare avansată Una dintre cele mai interesante caracteristici ale lui GPT-3.5 este abilitatea sa de a scrie cod. Cu toate acestea, nu era foarte bun la îmbunătățirea acestuia, lăsând programatorii care încercau să folosească ChatGPT și alte instrumente AI pentru a economisi timp adesea petrecând mai mult timp în depanarea bug-urilor decât dacă ar fi scris singuri codul. GPT-4, pe de altă parte, este mult superior în înțelegerea sa inițială a tipului de cod pe care îl dorești și în capacitatea sa de a-l îmbunătăți.

GPT-4 poate primi prompturi precum „îmbunătățirea performanței” sau „acest cod îmi dă eroarea X, poți să o rezolvi?” GPT-3.5 nu ar fi înțeles complet aceste prompturi, dar GPT-4 poate, și va acționa în consecință, permitându-i să-și îmbunătățească propriile răspunsuri în încercările viitoare. Capacitatea de a-i da sarcini inițiale dincolo de obiectivul inițial este o avansare impresionantă a lui GPT-4.

Înțelegerea textului, imaginilor și prompturilor vocale GPT-3.5 este în primul rând un instrument de text, în timp ce GPT-4 este capabil să înțeleagă imagini și prompturi vocale. Dacă furnizezi o fotografie, poate descrie ce este în ea, poate înțelege contextul a ceea ce este acolo și poate face sugestii pe baza acestuia. Acest lucru a condus la folosirea lui GPT-4 de către unele persoane pentru a crea idei de rețete bazate pe imagini din frigiderul lor. În alte cazuri, GPT-4 a fost folosit pentru a codifica un site web bazat pe un schiță rapidă.

Unii oameni au început chiar să combine GPT-4 cu alte AI-uri, precum Midjourney, pentru a genera artă AI complet nouă pe baza prompturilor pe care GPT-4 însuși le-a generat.

Care sunt beneficiile unui abonament ChatGPT Plus? În afara accesului la GPT-4, un abonament ChatGPT Plus deblochează o serie de capabilități și personalizări pentru platforma ta GPT-4 pe care nu le poți obține în altfel. Pentru început, vei putea descărca modulele suplimentare ChatGPT și vei avea acces la magazinul ChatGPT. Aici, vei putea descărca chatboturi personalizate care sunt instruite în domenii de subiect specifice. Fie că îți cauți asistență în echilibrarea bugetului, sau ai putea folosi o mână de ajutor în clasă, există o șansă bună să găsești un chatbot pentru aceste dorințe sau nevoi. Și amintește-ți: GPT-4 va oferi întotdeauna răspunsuri mai atent gândite și mai elaborate decât GPT-3.5.