Google imbunatateste bara de adrese omnibox a Chrome-ului cu invatare automata

Google imbunatateste bara de adrese omnibox a Chrome-ului cu invatare automata


Google își amplifică bara de adrese a browserului web popular cu capacități de învățare automată. Cunoscută sub numele de „omnibox”, deoarece îndeplinește dubla funcție de câmp de introducere a URL-urilor și casetă de căutare, acest câmp de text neobișnuit este pe cale să primească o actualizare majoră.

Omnibox-ul a evoluat mult dincolo de începuturile sale modeste ca un loc pentru a tasta adresele site-urilor web. Acum poate gestiona tot felul de interogări și sarcini, folosindu-se de vasta putere de căutare a Google-ului. Cu toate acestea, sugestiile și rezultatele pe care le afișează au fost ghidate de „un set relativ rigid de formule construite manual și ajustate manual.” Aceasta se pregătește să se schimbe.

Într-o postare recentă pe blogul Chromium, Justin Donnelly, liderul de inginerie pentru omniboxul Chrome-ului, a dezvăluit că echipa sa a lucrat intens pentru adaptarea modelelor de învățare automată pentru a îmbunătăți semnificativ capacitățile de „evaluare a relevanței” ale omnibox-ului. Cu alte cuvinte, omniboxul va deveni mult mai bun în înțelegerea contextului din spatele interogărilor dumneavoastră și în furnizarea de sugestii mai utile adaptate nevoilor dumneavoastră.

Conform lui Donnelly, atunci când a sondat colegii cu privire la modul de îmbunătățire a experienței omniboxului, îmbunătățirea sistemului de evaluare a fost în fruntea listei de dorințe. Deși abordarea actuală bazată pe reguli funcționează pentru un număr mare de cazuri, ea lipsește de flexibilitate și se luptă să se adapteze organic la noi scenarii. Intră în scenă învățarea automată.

Prin analizarea seturilor masive de date despre interacțiunile utilizatorilor, modelele de navigare și datele istorice, cum ar fi cât de des vizitați anumite site-uri, noile modele AI pot genera scoruri de relevanță mult mai subtile. De exemplu, a învățat că dacă părăsiți rapid o pagină web, șansele sunt că nu era ceea ce căutați, deci sugestiile pentru acel URL sunt retrogradate.

Pe măsură ce folosiți omniboxul mai inteligent în timp, pe Windows, Mac și ChromeOS, acesta va continua să își refineze și să își personalizeze sugestiile pe baza intereselor și obiceiurilor dumneavoastră în evoluție. Echipa lui Donnelly intenționează, de asemenea, să exploreze incorporarea conștientizării timpului zilei, modele specializate pentru diferite grupuri de utilizatori, cum ar fi mobil sau întreprindere, și alte semnale de context.

Desigur, activarea unei personalizări atât de profunde necesită furnizarea de date de navigare personale mai multor modele de învățare automată ale Google-ului. Cât de confortabil sunteți cu această compensație este o decizie personală.

Google a implementat gradual aceste îmbunătățiri omnibox în actualizările recente ale Chrome-ului, cu modelele de învățare automată evidențiindu-și capacitatea începând cu versiunea M124 așteptată în lunile următoare. Și deși nu menționat în postarea de pe blog, este sigur să presupunem că actualizarea va ajunge în cele din urmă și pe dispozitivele mobile.