Orasul Wichita inchide reteaua IT dupa un atac de ransomware

Orasul Wichita inchide reteaua IT dupa un atac de ransomware

Orașul Wichita din statul Kansas a dezvăluit că a fost nevoit să închidă parți ale rețelei sale după ce a fost afectat de un atac de ransomware în weekend.

Wichita este cel mai mare oraș din Kansas, având o populație de 400.000 de locuitori, clasându-se printre primele 50 de orașe ca mărime din Statele Unite.

Într-o manifestare rară de transparență, orașul a confirmat că a fost afectat de atac în ziua de duminică, 5 mai, când sistemele IT au fost criptate cu ransomware.

În urma atacului, orașul a închis rețeaua sa informatică pentru a preveni răspândirea ransomware-ului la alte dispozitive.

În acest moment, nu se știe dacă au fost furate date. Cu toate acestea, este foarte comun ca grupurile de ransomware să fure date în rețelele compromise pentru zile, dacă nu chiar săptămâni, înainte de a-și desfășura criptorii.

„Facem o revizuire și o evaluare completă a acestei situații, inclusiv a impactului potențial asupra datelor. Evaluările detaliate ale acestor tipuri de incidente durează”, au împărtășit oficialii guvernamentali pe site-ul orașului Wichita.

BleepingComputer a constatat că sistemele de plată online ale orașului sunt nefuncționale, inclusiv cele pentru plata facturii de apă și a amenzilor și a citatelor din instanță.

Orașul afirmă că serviciile de prim-ajutor continuă să fie furnizate, iar departamentele de poliție și pompieri trec la măsuri de continuitate a afacerilor acolo unde este necesar.

În timp ce orașul nu dezvăluie ce grup de ransomware se află în spatele atacului, au raportat incidentul autorităților locale și federale, care ajută la răspunsul la atac.