Alberto Barbera isi prelungeste contractul ca director al Festivalului de Film de la Venetia pana in 2026

Alberto Barbera isi prelungeste contractul ca director al Festivalului de Film de la Venetia pana in 2026

Alberto Barbera și-a prelungit contractul cu Festivalul Internațional de Film de la Veneția și va rămâne director artistic pe Lido până în 2026.

Consiliul de administrație al La Biennale di Venezia, organizația care organizează festivalul de la Veneția, a aprobat prelungirea contractului pentru încă doi ani, dezvăluind decizia vineri.

Într-o declarație, consiliul a menționat că, în timpul mandatului său ca șef al festivalului, Barbera a avut succes în „descoperirea și promovarea noilor talente pe scena internațională, în promovarea culturii cinematografice și în extinderea audienței” la cel mai vechi festival de film din lume.

Președintele La Biennale, Pietrangelo Buttafuoco, a declarat: „Am simțit o înțelegere imediată cu Alberto Barbera și am un mare respect pentru expertiza, profesionalismul și pasiunea pe care le-a demonstrat în anii în care a condus Festivalul de Film de la Veneția, contribuind astfel la creșterea prestigiului celui mai vechi festival de film din lume. Sunt extrem de încântat că La Biennale va continua pe acest drum alături de el.”

Barbera este director artistic la Veneția din 2012 și a ocupat această poziție și între 1998 și 2001. În mandatul său recent, a contribuit la revitalizarea statutului global al festivalului, atrăgând producții de studio de profil înalt cum ar fi Joker, Dune, Poor Things și acceptând colaborarea cu Netflix, primind filme precum The Power of the Dog de Jane Campion și Maestro de Bradley Cooper în competiția festivalului, spre deosebire de Cannes, unde gigantul streaming rămâne indezirabil.

Barbera a început ca critic de film și jurnalist și a fost președintele A.I.A.C.E., asociația italiană a prietenilor cinematografului de artă, din 1977 până în 1989. A fost director al Festivalului Internazionale Cinema Giovani (acum Festivalul de Film Torino) de la 1989 la 1998 și între 2002 și 2006 a fost co-director al RING! Festival della Critica în Alessandria. În 2002 a devenit consultant pentru Muzeul Național de Cinema din Torino și a fost directorul acestuia din 2004 până în 2016.

Actrița franceză Isabelle Huppert (Elle de Michael Haneke, The Piano Teacher, La Cérémonie) va servi ca președintă a juriului internațional al competiției la cea de-a 81-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția. Regizorul australian Peter Weir (Dead Poets Society, The Truman Show) va fi onorat anul acesta cu premiul pentru întreaga carieră la Veneția.