Nu cumpara OnePlus 12, iata 6 motive sa astepti OnePlus 13

Nu cumpara OnePlus 12, iata 6 motive sa astepti OnePlus 13

OnePlus și-a câștigat un nume semnificativ în ultimii ani cu unele dintre cele mai bune telefoane Android disponibile. Cea mai recentă încercare a sa, OnePlus 12, este un flagship fantastic pentru oricine dorește ceva care nu este doar un alt Samsung Galaxy sau un iPhone Apple.

Dar dacă aveți puțină răbdare, OnePlus 13-ul de anul viitor ar putea aduce unele schimbări majore care ar merita așteptarea. Iată de ce ar trebui să vă gândiți să amânați achiziția OnePlus 12 și să așteptați OnePlus 13 în schimb.

Un design complet nou OnePlus a adoptat, ca și Samsung, Google și Apple, o anumită estetică de design pentru ultimele sale lansări de smartphone-uri.

Înainte de a vă alătura Digital Trends, nu am folosit niciodată un telefon cu pliere. Eram sceptic în privința lor, dar odată ce am început să le folosesc pentru munca mea, am început să le apreciez. Deși Google Pixel Fold a fost primul pe care l-am folosit și mi-a plăcut cu adevărat, odată cu lansarea OnePlus Open, a surclasat Pixel Fold-ul.

Cel mai mare avantaj pe care îl are OnePlus Open față de concurenții săi este că este mult mai ușor. Deoarece telefoanele pliabile sunt practic două telefoane normale lipite împreună, ele sunt grele. Pixel Fold cântărește 283 de grame, în timp ce Z Fold 5 este puțin mai ușor, cu 253 de grame. Dar OnePlus Open cântărește doar 239 de grame, ceea ce este aproximativ cât cântărește un iPhone 14 Pro Max. Pentru un telefon pliabil, acesta este foarte ușor.

Deoarece OnePlus Open este mult mai ușor decât cei mai mari competitori ai săi, este mult mai confortabil de utilizat. Chiar și atunci când este deschis, derularea printr-o aplicație cu o singură mână este gestionabilă pentru mine, deoarece nu este atât de greu.

De asemenea, ecranul de acoperire este destul de utilizabil, cu ecranul său de 6,3 inch, care se simte ca un smartphone standard. Unul dintre lucrurile pe care nu le-am apreciat niciodată la Galaxy Z Fold este ecranul neobișnuit de înalt și îngust care îl face puțin dificil pentru mine să tastez. Deși încă prefer ecranul de acoperire mai scurt și mai lat al lui Google Pixel Fold, OnePlus Open este un compromis bun între Pixel Fold și Galaxy Z Fold 5.

Ecranele rămân încă impresionante

Ecranele sunt un element important pe orice smartphone, dar și mai mult pe un telefon pliabil. Din fericire, OnePlus Open încă are ecrane excelente, atât pe interior, cât și pe exterior.

Ambele ecrane de pe OnePlus Open sunt de tip AMOLED cu tehnologie LTPO 3.0 și o rată dinamică de reîmprospătare de 120Hz și ajung ambele la niveluri maxime de luminozitate de 2.800 de niți. Când am luat din nou OnePlus Open după câteva luni în care nu l-am folosit, ecranele m-au făcut să mă îndrăgostesc din nou.

Ecranul de acoperire are o rezoluție clară de 2484 x 1116 pixeli cu o densitate de 431 pixeli pe inch (ppi). Poate să scadă până la o rată de reîmprospătare de 10Hz pentru a economisi energie când nu este utilizat. Ecranul interior are o rezoluție de 2440 x 2268 cu 426 ppi și poate atinge o rată de reîmprospătare de 1Hz.

Indiferent de ecranul pe care îl utilizați, OnePlus Open oferă culori vii, text clar și neted și derulare ușoară. Ecranul interior are și un protector de ecran antireflexiv, care este lucru meu preferat la el. Acest lucru minimizează reflexia pe ecran și îl protejează. Cea mai bună parte este că ajută efectiv la reducerea vizibilității pliului, care este întotdeauna o problemă la telefoanele pliabile. Cu OnePlus Open, abia îl observați.

Cu toate că OnePlus a crescut luminozitatea la 4.500 de niți pe OnePlus 12 și OnePlus 12R, 2.800 de niți pe OnePlus Open sunt încă suficient de luminoși, mai ales în aer liber. Nu există cu adevărat un dezavantaj pentru niciunul dintre ecranele Open, iar acest lucru este la fel de impresionant astăzi ca și acum câteva luni.

Destul de rapid și receptiv

Cipul de top pentru majoritatea telefoanelor Android în 2024 este Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. De când OnePlus Open a fost lansat în 2023, este blocat cu procesorul flagship următor al Qualcomm – viitorul Snapdragon 8 Gen 4.

Qualcomm a confirmat deja că Snapdragon 8 Gen 4 va fi lansat în octombrie. Acesta este cipul care va alimenta majoritatea telefoanelor Android de top în 2025, și ar trebui să includă și OnePlus 13. Nu există multe detalii despre capacitățile cipului, dar unele scurgeri sugerează că Snapdragon 8 Gen 4 ar putea chiar să depășească performanțele lui Apple A18, pe care ne așteptăm să îl vedem în iPhone 16 Pro.

Momentan, Snapdragon 8 Gen 3 s-a comportat extrem de bine în dispozitivele noastre OnePlus 12 și Samsung Galaxy S24. Dacă Snapdragon 8 Gen 4 poate oferi performanțe și eficiență energetică chiar mai rapide, aceasta este o propunere interesantă, meritând așteptarea.

Scanner de amprentă ultrasonic

O funcție întâlnită frecvent pe telefoanele Android este un scanner de amprentă sub-display. Acesta vă oferă o modalitate sigură de a debloca telefonul și aplicațiile, toate ascunse sub display.

OnePlus nu este străin de senzorii de amprentă sub-display. De câțiva ani, a continuat să utilizeze senzori de amprentă sub-display optici, care s-au dovedit în mare parte a fi rapide și fiabile. Cu toate acestea, o problemă cu senzorii optici este că emit o lumină strălucitoare atunci când scanează amprenta, ceea ce poate fi enervant de utilizat în medii întunecate.

Se zvonește că OnePlus 13 va trece la tehnologia ultrasonic pentru senzorul de amprentă sub-display. În loc să folosească o lumină strălucitoare pentru scanare, un senzor ultrasonic trimite impulsuri de unde sonore ultrasonice și capturează amprenta dvs. folosind ecourile reflectate ale acestor unde sonore emise.

Senzorii de amprentă ultrasonici nu sunt noi; există de câțiva ani deja. Cele mai recente smartphone-uri care adoptă senzorul ultrasonic fac parte din familia S24 de la Samsung. Samsung pretinde că, cu tehnologia ultrasonică, scanarea amprentei este cu 77% mai mare și cu 50% mai rapidă decât generația anterioară.

Va fi interesant să vedem un senzor de amprentă ultrasonic în OnePlus 13. Acesta are potențialul de a fi chiar mai rapid decât senzorul optic actual, posibil mai sigur și mai ușor pentru ochii dvs. Este o victorie triplă, dacă mă întrebați.

O cameră telefoto mai avansată

OnePlus a făcut câteva îmbunătățiri frumoase la sistemul de cameră de pe OnePlus 12 în comparație cu predecesorul său, OnePlus 11.

OnePlus 12 este echipat cu o cameră principală impresionantă de 50 de megapixeli, o cameră telefoto periscop de 64MP cu zoom optic de 3x, o cameră ultrawide de 48MP și o cameră selfie de 32MP. OnePlus a păstrat și parteneriatul cu Hasselblad, făcându-l un telefon excelent în general pentru fotografi.

În ciuda rezoluției impresionante pentru lentila telefoto, este puțin dezamăgitor faptul că atinge doar un zoom optic de 3x. De exemplu, Samsung Galaxy S24 Ultra are un sistem de cameră quad cu o cameră telefoto de 10MP și o lentilă telefoto periscop de 50MP care sunt capabile de zoom optic de 3x și respectiv 5x. Honor Magic 6 Pro face și el lucruri interesante în spațiul telefoto, oferind un senzor telefoto periscop de 180MP cu zoom optic de 2,5x și zoom digital de 100x.

OnePlus mai are mult loc pentru creștere în domeniul fotografiei. Cu un design nou (și probabil un nou modul de cameră) posibil în lucru, să sperăm că acest lucru se va traduce și într-o cameră telefoto mai puternică pe OnePlus 13.

Un rating IP mai puternic

OnePlus 12 are un rating IP65 pentru a-l proteja împotriva prafului și apei. Acest scor înseamnă că carcasa este rezistentă la praf și corpul telefonului poate rezista la stropiri de apă fără a fi deteriorat. Este un nivel bun de protecție, dar nu este cel mai bun pe care îl puteți obține.

Există multe alte smartphone-uri pe piață cu un rating IP și mai mare. De exemplu, iPhone 15, Google Pixel 8 și Samsung Galaxy S24 au toate un rating IP68, ceea ce înseamnă o rezistență mai mare la lichide. Mai exact, ele pot fi scufundate în apă dulce până la șase metri timp de până la 30 de minute.

Din nou, cu un schimb inevitabil de design care vine odată cu OnePlus 13, sperăm că acest lucru înseamnă un rating IP mai mare pentru o mai bună rezistență la praf și apă. Nu există niciun motiv pentru ca OnePlus să nu ofere IP68 în ziua de azi, iar OnePlus 13 ar putea fi telefonul care să remedieze această problemă.

Actualizări de software mai lungi

În acest moment, OnePlus promite până la patru ani de actualizări majore ale sistemului de operare Android și cinci ani de patch-uri de securitate.

Deși aceasta este destul de decent, Google și Samsung au ridicat miza cu o promisiune de șapte ani pentru actualizări ale sistemului de operare. Apple nu a garantat niciodată un număr fix de ani cu actualizările sale iOS, dar în medie, un iPhone primește în jur de cinci ani sau mai mult.

Având în vedere toate acestea, este posibil ca OnePlus să susțină viitoarele sale flagship-uri pentru a se potrivi cu competitorii săi. ș și ce moment mai bun pentru a începe o diagramă de actualizare pe șapte ani decât cu OnePlus 13?

Este momentul să începeți jocul de așteptare

OnePlus 12 a fost lansat inițial în China pe 5 decembrie 2023, înainte de a fi lansat la nivel global în ianuarie anul acesta. Cu excepția unor schimbări drastice, putem să ne așteptăm la un calendar similar pentru OnePlus 13.

Dacă oricare dintre caracteristicile menționate anterior sunt lucruri care vă interesează cu adevărat, așteptarea pentru OnePlus 13 ar putea fi o alegere înțeleaptă. Dar dacă aveți nevoie de un telefon nou acum – și/sau nu vă pasă de upgrade-urile menționate mai sus – OnePlus 12 rămâne unul dintre cele mai bune smartphone-uri pe care le puteți cumpăra astăzi.