De ce Llama 3 schimba totul in lumea inteligentei artificiale

De ce Llama 3 schimba totul in lumea inteligentei artificiale

În lumea inteligenței artificiale, cu siguranță ai auzit despre progresele făcute de OpenAI și Google. Acum, modelul de limbaj de dimensiuni mari Llama LLM de la Meta devine un jucător din ce în ce mai important în acest domeniu, mai ales datorită naturii sale open-source. Meta a făcut recent o mare impresie cu lansarea modelului său de inteligență artificială Llama 3, și a provocat o schimbare dramatică în acest domeniu.

Motivele sunt multiple și variate. Este gratuit de utilizat, are o bază largă de utilizatori și, da, este open source, doar câteva dintre acestea. Iată de ce Llama 3 atrage atenția industriei de inteligență artificială și ar putea modela viitorul său pentru mult timp de acum încolo.

Llama 3 este cu adevărat excelent Putem dezbate până când vacile se întorc acasă despre cât de utile sunt AII-urile precum ChatGPT și Llama 3 în lumea reală — nu sunt rele în a te învăța regulile jocurilor de masă — dar puținele noastre referințe pentru cât de capabilă este această AI îi oferă lui Llama 3 un avantaj distinct.

Un număr de dezvoltatori ai Llama 3 au împărtășit teste comparând cele mai recente modele cu unele dintre alternativele de top și, în multe cazuri, Llama 3 iese în frunte. Aceste teste acoperă matematica, procesarea limbajului natural, abilitățile de programare și cunoștințele și înțelegerea generale.

Nu luați cuvântul lor pentru asta, totuși. Puteți testa Llama 3 împotriva sa și împotriva unei game largi de alte modele de AI în AI Arena.

O bază mare de utilizatori existentă Atunci când OpenAI a lansat ChatGPT, a avut câțiva participanți interesați la început, dar a trebuit să-și crească publicul organic. A făcut-o incredibil de rapid, înregistrând zeci de milioane de utilizatori după succesul modelelor sale GPT 3 și GPT 4. Dar Llama 3 de la Meta este deja integrat în Meta AI, care poate fi folosit pe Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger, precum și în versiunile aplicației web ale tuturor acestor servicii.

Nu sunt milioane de utilizatori existenți. Sunt miliarde. Tot ce trebuie să facă Meta pentru a obține mai multe date despre modul în care este folosit Llama 3, sau cum să-l îmbunătățească pentru utilizatorii de zi cu zi, este să îndemne aceste miliarde de utilizatori să-l încerce. Este o audiență captivă cu care puține alte companii de tehnologie pot concura.

Este complet gratuit Dacă eșecul inițiativei Horizons VR a CEO-ului Meta, Mark Zuckerberg, ne-a arătat ceva, este că Meta nu are nicio problemă în a investi zeci de miliarde de dolari în proiecte care nu prea merg nicăieri. Dar această lipsă de monetizare necesară este o forță incredibilă a unei companii care investește într-un domeniu atât de de vârf, pentru că acolo unde alți dezvoltatori de AI ar putea avea nevoie să obțină un randament al investiției relativ rapid, Meta nu are nevoie cu adevărat.

Cu infrastructura sa gigantică de centre de date și cu fluxul său stabil de venituri de la diferitele sale servicii, Meta își poate oferi Llama 3 la prețul exact de 0 dolari pentru toată lumea. Își poate permite să ardă prin miliarde de dolari în putere de calcul în căutarea de a dezvolta mai mult Llama 3 și viitoarele LLM-uri. Acest lucru face ca Llama 3 să fie mai ușor accesibil pentru miliardele sale de utilizatori decât orice altă AI de top de pe piață.

Este open source Unde prețul contează pentru utilizatori, transparența codului contează pentru dezvoltatori. Spre deosebire de AI-urile proprietare ale platformelor, precum ChatGPT și diversele sale modele de limbaj, Llama 3 este open source. Aceasta înseamnă că dezvoltatorii pot vedea cum rulează și pot face modificări la el. Pot itera pe deasupra lui și pot lua proiectul în direcții interesante proprii. Acest lucru încurajează o adoptare mai largă, deoarece mai mulți dezvoltatori vor putea integra modelul Llama 3 în propriile lor proiecte, și încurajează un cod mai bun, deoarece mai multe persoane pot influența dezvoltarea sa.

Acest lucru are potențialul de a face ca Llama 3 să devină într-o oarecare măsură un standard, îngropându-l pentru viitorul previzibil.

Poate fi rulat local Una dintre cele mai mari dezavantaje ale AI-urilor de dimensiuni mari precum Gemini de la Google, ChatGPT sau versiunile anterioare ale Llama de la Meta este că necesită o cantitate inimaginabilă de putere de calcul — nu numai în pregătire, ci și în funcționare reală. De aceea trebuie să plătești pentru privilegiul de a folosi unele AI-uri mai exigente, și de aceea răspunsul este uneori lent când serviciul este ocupat.

Dar Llama 3 poate rula local pe hardware-ul unui laptop de consum. Este nevoie de puțin sări prin cercuri, și va trebui să ai multă memorie pentru a-l face să funcționeze eficient (laptopul utilizat în exemplul de mai jos este MacBook Pro M1 Max cu 64 GB de memorie RAM), dar aceasta nu este o barieră prea mare de intrare.

Aceasta nu este versiunea finală a Llama 3, totuși. Folosește 70 de miliarde de parametri în răspunsurile sale, dar există versiuni interne ale Llama care utilizează până la 400 de miliarde de parametri. Llama 3 este de asemenea departe de a fi primul LLM care să ruleze local, dar este cel mai capabil până acum, și sugerează că am putea vedea acest tip de AI rulând în smartphone-uri, ochelari inteligenți, căști VR și alte dispozitive în viitorul apropiat.

Și este doar începutul Llama 3 este uimitor, dar există multe lucruri pe care încă nu le poate face. În prezent este exclusiv bazat pe text, ceea ce înseamnă că nu este AI multimodal pe care l-am văzut cu ChatGPT și servicii similare. Nu poate procesa video, sau audio, sau imagini. Nu poate răspunde la comenzi vocale sau vorbi înapoi la tine. În prezent funcționează doar cu limba engleză, de asemenea.

Dar în curând va putea face toate aceste lucruri — și probabil multe altele. Llama 3 este un avertisment pentru mulți dezvoltatori de AI, semnalând că timpul în care startup-urile mai mici furau lumina reflectoarelor în dezvoltarea AI-ului ar putea fi încheiat. Fără sprijinul financiar, tehnologic și infrastructural major al unei companii precum Meta, concurența directă ar putea fi foarte dificilă într-adevăr.